Burn-Out: ontstaan en tips

In de huidige samenleving is stress niet weg te denken. Ieder van ons ervaart wel eens stress. Dit kan bijvoorbeeld gaan om stress op het werk, stress omwille van relatieproblemen of stress om op vakantie te gaan. Wanneer je stress ervaart over een te lange periode, kan dit leiden tot een burn-out.

Men spreekt van een burn-out als je overweldigd wordt en het onmogelijk is om nog energie en motivatie op te brengen om bepaalde taken te vervullen. Het lijkt dan zo dat al je energie, interesse en motivatie verdwenen is en alsof je niets meer te geven hebt. Meestal gebeurt dit niet van de ene dag op de andere, maar gaat het over een proces waarbij dit geleidelijk aan erger wordt.

Hoewel een burn-out vaak werkgerelateerd is, kan het zich ook op andere levensdomeinen voordoen.

Symptomen van een burn-out

- Verminderd vermogen om taken uit te voeren
- Verminderde energie
- Depressieve gevoelens
- Verminderde interesse en motivatie
- Je uitgeput voelen
- Gevoelens van frustratie
- Je eenzaam en geïsoleerd voelen
- De zin van dingen niet meer inzien
- Emotionele uitbarstingen
- In sommige gevallen kan een burn-out zelfs leiden tot afhankelijkheid van alcohol of drugs.

Wat veroorzaakt een burn-out

Er zijn verschillende aanleidingen die kunnen leiden tot een burn-out. Burn-outs zijn veelvoorkomend bij personen die overwerkt zijn en te weinig betaald worden. Ook kan het voorkomen bij personen die het werk en het huishouden moeilijk kunnen combineren en geen geschikte work-life-balance hebben. Daarnaast kan bijvoorbeeld een impactvolle gebeurtenis (overlijden van iemand, verhuis, geboorte, …) ervoor zorgen dat de draaglast van de combinatie tussen werken en privéleven te groot wordt voor je draagkracht.

Hoe kan je herstellen van een burn-out

In al deze situaties is het belangrijk om te beseffen dat je situatie niet uitzichtloos is. Er zijn verschillende opties om je leven terug op orde te krijgen.


Aanvaarden en gas terugnemen

Het is voor veel personen niet evident om te aanvaarden dat het even niet meer gaat. Daarbovenop zijn er nog steeds veel vooroordelen over een burn-out.
Er zijn vaak redenen genoeg om je eigen noden opzij te schuiven: je wil je werk en collega’s niet in de steek laten, als je het werk nu niet rond krijgt, komt er alleen nog maar werk bij en wordt het alleen maar zwaarder voor je in de toekomst, het kan toch niet dat het huishouden niet in orde is, …

Toch is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam van zodra je de eerste verschijnselen van een burn-out begint op te merken. Het heeft geen zin om te blijven doorgaan op dezelfde manier. Het is belangrijk om wat gas terug te nemen. Kijk welke activiteiten jouw plezier opleveren en welke niet. Welke zaken zijn dringend en belangrijk? Laat even los wat niet dringend en onbelangrijk is. Mentale en fysieke rust inbouwen op dit moment is noodzakelijk. Het zal je helpen terug perspectief te bieden op termijn.

Naast rust inbouwen, is aanvaarding een belangrijk proces. Wees niet zo streng voor jezelf en zeg jezelf dat het oké is dat de dingen niet gaan zoals je gehoopt had. Ieder van ons heeft wel een moment in het leven waarop het minder goed gaat. Dat is helemaal oké.

Hoe de periode van rust nemen eruit ziet, kan sterk variëren van persoon tot persoon. Soms is het onmogelijk voor mensen om nog arbeid te verrichten of huishoudelijke taken op zich te nemen. Dit komt vaak voor als de burn-out al ver gevorderd is. In dit geval zal herstel meer tijd nodig hebben.
Voor anderen kan het al helpen om een aantal taken en afspraken te schrappen om zo meer rust te nemen en meer tijd voor jezelf in te bouwen.

Neem opnieuw controle over je leven

Een volgende stap om een burn-out te overwinnen is om terug controle te nemen over bepaalde zaken in je leven. Wat is voor jouw een kleine haalbare stap die je kan zetten in de richting van herstel? Dit kan bijvoorbeeld zijn om terug een taak op jou te nemen die voorheen te zwaar was, of om terug af te spreken met familie en vrienden. Hou in het oog dat de doelstellingen die je voor jezelf voorop stelt, haalbaar zijn. Geniet hierbij ook van iedere succeservaring.



Ga na wat je motiveert

Motivatie is grotendeels afhankelijk van de gevolgen van de acties die je onderneemt. Als je een complexe taak uitvoert en je krijgt hiervoor geen erkenning of waardering, zal je je naar de toekomst toe weinig gemotiveerd voelen om nog zo’n complexe taak uit te voeren. Wanneer taken of activiteiten een negatieve consequentie hebben: bijvoorbeeld je verliest er iets door of het lukt je niet om de taak uit te voeren, zal je motivatie ook verminderen.

Ga voor jezelf na welke taken en activiteiten jou motiveren en waar jij voldoening en voordeel uithaalt. Probeer je leven meer en meer in te richten met taken en activiteiten die jou motiveren.



Stress

Omdat stress hand in hand gaat met een burn-out, is het nodig om je stress-levels onder controle te houden. Probeer grote taken in kleine haalbare stappen te verdelen. Doe daarnaast ook elke dag iets dat je leuk vindt of dat je ontspant. (Bijvoorbeeld: een bad nemen, een stuk chocolade eten, eens bellen met een vriend of vriendin, sporten, televisie kijken met het gezin, …)

Probeer ook beroep te doen op je sociaal netwerk (vrienden en familie). Zij kunnen je helpen bij het volbrengen van moeilijke taken en je zelfwaarde stimuleren.



Een gezonde levensstijl

Probeer minder goede gewoontes zoals ongezond eten of te laat gaan slapen om te zetten in goede gewoontes. Een ongezonde levensstijl zal ervoor zorgen dat omgaan met stress moeilijker gaat en dat je je moeilijk kan ontspannen. Door gezond te eten, te sporten en minder alcohol te drinken zal je geest beter overweg kunnen met de uitdagingen van het dagelijks leven en beter kunnen relaxeren na een zware dag.



Werkgerelateerd burn-out

In sommige gevallen kan een burn-out rechtstreeks gerelateerd zijn aan je werk. In dit geval is het belangrijk om te evalueren wat het in aan je werk dat vervelend vindt of zwaar aanvoelt. Zijn het de taken die je moet uitvoeren, loopt het contact met de collega’s goed, heb je een goede samenwerking met je leidinggevende? Probeer deze vragen voor jezelf te beantwoorden om zo uit te maken wat er moet veranderen op gebied van je werk.



Loopbaanbegeleiding of psychotherapie


Tot slot kan je er ook aan denken om loopbaanbegeleiding of psychotherapie te volgen.

Loopbaanbegeleiding is ideaal als burn-out preventie maar niet geschikt als je al een burn-out hebt. Loopbaanbegeleiding kan ook zinvol zijn als je hersteld bent van een burn-out.

Psychotherapie is vaak aangewezen bij een burn-out omdat een burn-out zwaar kan doorwegen op het persoonlijk en sociaal functioneren.

  • Gratis loopbaanbegeleiding voor werkzoekende van de stad Antwerpen (27/04/2021) Stad Antwerpen maakt een budget van €900 000 vrij om werkzoekende te ondersteunen tijdens de COVID-19 crisis. Lees meer
  • Update COVID-19 maatregelen (20/03/2020) Hier een overzicht van de COVID-19 maatregelen voor loopbaancentra en loopbaanbegeleiders. Lees meer
  • Nieuw leerplatform (12/03/2020) Voor iedereen die loopbaanbegeleiding volgt bij CareerPoint, hebben we een nieuw leerplatform ontwikkeld. Lees meer
  • Team en Partners van CareerPoint (23/02/2020) Kom meer te weten over onze loopbaanbegeleiders op verschillende locaties in België. Lees meer
  • Nieuwe wetgeving VDAB Loopbaanbegeleiding (01/01/2020) Op 01/01/2020 is de regelgeving rond loopbaanbegeleiding veranderd. Lees meer
  • Hoe een Burn-Out voorkomen (13/11/2019) Wat is een Burn-Out en wat kan ik er zelf aan doen om het te voorkomen? Lees meer
  • Hoe bestel ik VDAB loopbaancheques (02/05/2019) Hoe gaat de bestelling van loopbaancheques nu eigenlijk in zijn werk? Lees meer
  • CareerPoint Belgium (01/05/2020) Waarvoor staat CareerPoint nu eigenlijk? Lees meer